четвъртък, 15 декември 2011 г.

Малко от историята на дървените играчки


Какво прави дървените играчки толкова харесвани от големи и малки деца?
Дори днес, когато те стоят на рафтовете в големите магазини наред с всевъзможни механични, електронни и плюшени играчки. Защо посягаме към тях? Каква е магията им?

Играчките от дърво са топли, естествени и неповторими.
Те имат естествена красота, непостижима за синтетичните материали. Когато са направени ръчно, в тях остава частица от майстора, който ги е сглобил. Обикновено са доста издържливи и дори да се счупят, могат лесно да бъдат поправени. Понякога се предават от поколение на поколение и навяват мили спомени на притежателите си.

И това не е от вчера.

Историята на дървените игри и играчки ни връща хилядолетия назад. При археологически разкопки са били намирани както детски играчки, така и изящно изработени игри - шах, дама и други, които са били притежание не само на обикновени хора, но и на владетели.


(Дървено конче от Древна Гърция)


(Бордова игра от Ур)



Първият пъзел е бил направен от дърво. Негов създател е Джон Спилсбъри - картограф, който залепил карта върху тънка, дървена дъска и я разрязал на парчета. Викторианските жени са били запленени от дървените къщи наподобяващи в изумителни детайли истинските такива. В изработването на някои от тях са били влагани материали като мрамор, злато и скъпоценни камъни, което ги е правило по-скъпи от много истински къщи в по-бедните квартали.


(Детайл от викторианска куклена къща)


В по-ново време, една от най-популярните дървени играчки е създадената през 1916 година от Джон Лойд Райт (син на архитекта Франк Лойд Райт) и все още масово продавана, сглобяема ферма (Lincoln logs). 



Дървените модели на камиони, самолети и коли стават популярни сред децата в периода след Първата световна война.


(Оригинални дървени модели на военни машини  от 1943 година)


Няма коментари:

Публикуване на коментар